Road tripin varusteet
Vaivaatko päätäsi ennen reissua, että mitä ihmettä sinne reissuun kannattaa ottaa mukaan? Tai miten sen pakkauslistan sisällön selvittää? Tässä postauksessa vinkkejä rodatripin varusteiden keräämiseen meidän Norjan reissun valmistelujen kautta. Hypätään suoraan asiaan!
Mitä varusteita tarvitsemme?
Selvitä varusteiden suuret linjat
Riippuen kohteesta, matkavarusteet voivat vaihdella suurestikin. Eteläiseen Eurooppaan kaupunkilomalle voi riittää kevyt shortsit ja t-paita linja. Talvella Lappiin taas lasketteluvälineet tai lumikengät on pakko olla mukana. Listaa pääpiirteittäin paperille suuret linjat reissussa. Nukkumismuoto, ruokailut ja aktiviteetit, sekä kohteen sää matkustusajankohtana. Esimerkiksi meidän kesälomareissun 2024 varusteita määrittelivät seuraavat asiat:
1. Nukumme autossa, ei etukäteen varattuja majoituksia, joissa olisi suihku tai wc mahdollisuus.
2. Kohteena Pohois-Norja, heinäkuussa.
3. Allergioita ja keliakia. Ei siis ole tarkoitus syödä ravintoloissa vaan tehdä ruokaa itse.
4. Tavoitteena valloittaa vuori.
Listattuasi pääpiirteittäin varusteiden vaatimukset kirjoita lista varusteista, joita tarvitset mukaan matkallesi. Valmiita listoja on löytyy moneen lähtöön. Jos haluat hyödyntää meidän tavaralistaa, voit ladata PDF tiedoston tästä. En meidän listaa ryhdy suuremmin avaamaan matkatavaralistaa, mutta postauksen lopusta löytyy top 3 tavaraa, jotka kannattaa ottaa mukaan reissunpäälle. Instagramista (@veera_paldanius) löytyy videolla kaikki matkatavarat.
Tarvitseeko sinun ostaa tai rakentaa jotain?
Kun pakkauslista on valmiina, tee lista asioista, joita sinun tulee ostaa tai rakentaa ennen matkaa. Tämä rakentaminen on ehkä harvinaisempaa. Meillä ostoksia kertyi pitkä lista ja vietettiinkin yksi iltapäivä Jyväskylässä kauppoja kierrellen ja tavaraa ostaen. Sinne meni muutama sata euroa, mutta vastineeksi saatiin tarpeellisia asioita, kuten tiskivati.
Katolle iskettiin taakkatelineille toiselle puolelle aurinkopaneeleita 2 kpl ja toiselle puolelle tuli kattoboksi. Kattoboksin sisälle tuli akku, jääkaappi ja matkatavaroita. Kattoboksin hakureissulla piti taakkatelineitä vähän fiksailla kaupan pihassa kun ei ihan suorilta sopineet meidän autoon.
Nukkumista varten meidän piti rakentaa autoon sänky. Meidän sänky koostui muutamasta vanerista, alaspäin kaadetuista penkeistä ja puujaloista. Päälle laitettiin yksi 80cm leveä patja ja pari muotoiltua palasta. Lisäksi näkösuojaksi ja parempia unia varten tehtiin retkipatjasta ikkunasuojat. Yhteen näkösuojaan tehtiin tuuletusaukko ja verkko eteen, jotta hyttyset ei päässeet syömään meitä. Nämä toimivat loistavasti.
Paperit ja matkustusasiakirjat
Vakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti
Ennen reissua ota matkavakuutus. Vakuutus on tärkeä vaikkakin ei kulje fyysistesti mukana reissussa. Suosittelen sijoittamaan vakuutukseen. Varsinkin jos suunnitelmissa on tehdä esimerkiksi vaelluksia, joissa voi sattua ja tapahtua. Onneksi omilla reissuilla ei ole vielä tapahtunut mitään. Näin saisi myös jatkossa olla.
Meidän Pohjois-Norjan reissussa oli mukana IF matkavakuutus. Miehellä meni kaasujalka todella kipeään kuntoon, kun oltiin päästy jo Suomen puolelle. Nordkappia kohti ajaessa hänen oikea käsi oli niin jumissa, ettei sitä voinut kunnolla nostaa. Näiden vaivojen takia ei onneksi sairaalaa tarvittu. Oloa helpotti ajatus, että matkavakuutus oli mukana.
Matkavakuutuksen kaveriksi Euroopassa matkatessa mukana kannattaa olla eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Kortilla tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa. (Lähde: Kela)
Auton paperit
Autolla matkustaessa auton vakuutus paperit kannattaa olla kunnossa. Omasta vakuutusyhtiöstä saa Green Cardin ladattua näytettäväksi, jos tarve vaatii. Lisäksi tietysti ajokortti on syytä napata mukaan. Euroopassa EU ja ETA maissa saa huristella suomalaisella ajokortilla. Näihin ryhmiin kuulumattomat saattavat vaatia kansainvälisen kortin. Kannattaakin tarkistaa kohdemaan vaatimukset ajokorttia kohtaan. Lisäksi esimerkiksi heijastinliivi on tärkeä, jos auto losahtaa tienposkeen iltahämärissä.
Tullit ja tietullit
Tullit eivät varsinaisesti ole mukaan otettavia asioita. Otin tämän kuitenkin listalle, ettei tärkeät matkatavarat jää tullimiehen taskuun. Lisäksi tietulleihin saattaa tarvita käteistä, tai erityisiä tietulleihin sopivia maksukortteja. Näistä maksukorteista olen kuullut muilta matkaajilta, itse en ole törmännyt tai käyttänyt. Kannattaa tsekata nämä kuntoon!
Tarkista kohdemaan tai maiden säännökset, mitä maahan saa tuoda tullaamatta. On perin ikävää, jos matkanvarrelle jää hyvänkokoinen kulho hedelmiä. Muun muassa lemmikin kuljetus voi vaatia tullauksen. Elintarvikkeissa on myös usein säädöksiä, mitä maahan saa viedä.
Meidän reissulla vaihdettiin maata ainoastaan Suomen ja Norjan välillä. Norja on EU alueen ulkopuolella, joten esimerkiksi hedelmien tuomisessa on rajoituksia. Myös mahdolliset lemmikit vaativat tullitarkastuksen Suomen ja Norjan rajalla. Tuliaisia saa tuoda max. 300€ tullitta Norjasta. Näissä ei meillä onneksi ollut ongelmaa. Tavoitteena oli tuoda tuliaisia, mutta sunnuntaisin Norjassa kaupat on pääosin kiinni. Tämän vuoksi jäi tuliaiset kokonaan ostamatta.
Tietullimaksut kannattaa budjetoida reissu rahoihin ellei halua tehdä reissua pikkuteitä ajellen. Tietulleja peritään useimmiten isoilla teillä kuten pääteillä ja moottoriteillä. Maksamiseen on maasta riippuen useampia tapoja. Huomioi, että auton kokonaismassa voi vaikuttaa maksu vaihtoehtoihin. Tarkemmin suosittelen vilkaisemaan autoliiton sivut, sieltä löydät kattavan listan maista, joissa tietulleja peritään, sekä maksutavat.
Viisumi ja passi
Viimeinen varustelistan asia on viisumi ja passi. Suomalainen passi on siitä ihana, että sillä saa matkustaa ilman viisumia aika vapaasti. Jos pitkää reissua suunnittelee, kannattaa tarkistaa viisumi kuntoon. Yleensä yli 90 päivän vierailuille tarvitaan viisumi. Viisumi on hyvä hankkia, jos aikoo tehdä kohdemaassa töitä tai opiskella.
Mun top 3 matkatavaraa
Pohtiessani parhaan matkatavaran tittelin saajaa jätin ulkopuolelle ilmiselvät vaihtoehdot, kuten passin. Ensimmäisen sijan voitti siis vaaleanpunainen pesuvati. Tässä vadissa tiskattiin monta kertaa astiat aika niukallakin vesimäärällä. Loistava valinta, kun vettä on rajallisesti mukana.
Kakkossijan lunasti itselleen kamera. Toisille reissunpäällä riittää puhelin, mä haluan kameran. Jere onneksi vaati, joskus vuosi sitten, että vaihdetaan Canonista Sonyyn ja kyllä tuolla reissunpäällä huomasi, kuinka kivasti tuo pieni kamera kulki mukana. Objektiivi luo vaan illuusion isosta kamerasta…
Kolmannelle sijalle nousi retkisuihku. Tää on vähän ristiriitainen, koska tuo suihku imaisee minuuteissa litran vettä. Toisaalta jos on mahdollista peseytyä järven rannalla, niin onhan se kiva suihkutella hiuksiin vettä kunnolla. Muistaa vaan luonnolle sopivat pesuaineet tai käyttää pelkkää vettä.
Otin Kova haastaja bonuksena matkapäiväkirjan ja muistiinpanovälineet. Reissunpäällä kirjoitin joka päivä fiiliksiä ja tapahtumia ylös. Jälkikäteen kirjaa lukiessa muistuu mielen tapahtumia, joita ei muista tapahtuneen. Ehdoton suositus jokaiselle!
Millaisia varusteita sulla on aina mukana reissussa? Jätä alle kommentti!
Lähteet ja linkit
Autoliitto: ajokortti
Autoliitto: tietullit
KELA: Eurooppalainen sairaanhoitokortti https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti luettu: 1.4.2025
Pakulaiffi pakkauslista Norja 2024 matkalle