Puskaparkkeilun salat
Puskaparkkeilu, tuo toisten rakastama ja toisia rasautteleva tapa yöpyä. Miten me ollaan ratkaistu puskaparkkien haasteet ja saatu hyviä kokemuksia?
Jossain Sodankylässä parkissa
Onko puskassa nukkuminen sallittua?
Suomesta puhuttaessa puskassa yöpyminen, kuten luonnonpolun parkkipaikka tai metsätie ovat sallittuja paikkoja yöpymiselle. Yleisesti lähes missä tahansa, jossa parkkeeraus aikaa ei ole rajoitettu, saa myös yöpyä autossa. Autossa yöpyminen ei varsinaisesti auton parkkeeraamisesta yön ajaksi eroa. Tarkkana kannattaa olla leiriytymisen kohdalla, jota saatetaan rajoittaa. Leiriytyminen on pitkäaikaista yöpymistä, jossa ulos tuodaan esimerkiksi retkeilytuolit ja pöytä. Kattavan viedon autossa yöpymisestä on tehnyt Hobo Sabiens, kanattaa vilkaista video tämänn jutun luettuasi. Video kasaa sen verran hyvin aiheesta asiaa, etten ryhdy omaa versiota tässä lataamaan.
Yleisesti suosittelen muille ja itselleni, että yöpyy yhdessä paikassa yhden, korkeintaan kaksi yötä. Jos paikassa on tunkua, kannattaa antaa muille tilaa. Hiljaisissa paikoissa, jossa ollaan oltu ainoat paikallaolijat, ollaan saatettu yöpyä kaksi yötä. Lisäksi tietysti kartan mieluusti paikkoja, joihin en ole tervetullut, vaikka lain mukaan olisi luvallista paikalla yöpyä. En halua levittää pakuelämän valinneista ikävää mainetta. Jos paikalliset eivät häiriinny turisteista, ei puskissa yöpymistä välttämättä rajoiteta kovin voimakkaasti. Esimerkiksi Kreikka on kieltänyt kaikenlaisen pysäköinnin, yöpymisestä puhumattakaan. Kannattaakin tarkistaa maan yleiset lait puskaparkkeilun osalta.
Yöpyessäsi luonnon keskellä, varmista, ettei luontoon päädy roskia. Arvostetaan luontoa ja yritetään pitää se puhtaana. Puhtaasta luonnosta on ihana nauttia.
Nuorgamin tunturissa
Mistä löytää hyvän puskan?
Taukopaikkojan ja yöpaikkojen etsimiseen käytin Norjan reissussa Park4Night sovellusta, joka varmaan aika monella pakuelämää elävällä on käytössään. Sovellukseen saa suodattimien avulla säädettyä, millaisia lepopaikkoja sovellus kartalla näyttää.
Toinen hyvä sovellus yöpaikkojen etsimiseen on Google maps. Sielä satelliittikuvaa tiirailemalla voi löytää hyviä spotteja puskaparkkeiluun.
Näiden lisäski hyvä vaihtoehto puskamajapaikan löytämiseen on puskaparkit.com kartta. En ole itse karttaa vielä käyttänyt, mutta lyhyellä tutkailullani vaikuttaa siltä, että kartassa on oikein mukavasti varsinkin Suomesta majapaikkoja, ja muita fasiliteetteja kuten veden tyhjennys paikkoja merkittynä. Jos sulla on vielä joku sovellus tai muu vastaava yöpymispaikkojen etsimiseen, niin kommentoi alle!
Itselleni olen kerännyt jokaisesta majoituspuskasta ja taukopaikasta omaa Google maps karttaa arvion kera. Tämä helpottaa, kun suunnittelee uutta reissua, missä oli paljon hyttysiä, mistä löytyi vessa ja kuinka paljon muita matkaajia parkissa oli.
Aina puskan ei tarvitse olla kuvan kaunis järvenrantamaisemalla varustettu parkki, jossa olet ainoastaan sinä ja retkiseurueesi. Joskus autossa yöpyminen tarkoittaa paikallisen huoltoaseman pihalla yöpymistä, jossa maisemana on vanha bensa asema ja kulahtaneilla verhoilla varustettu kioski. Jos yöpyminen on sallittua, nämä voivat olla yksiä turvallisimpia yöpaikkoja, sillä yleensä huoltoasemilla on kameravalvontaa tai se saattaa olla 24/7 auki.
Reissussa meillä kulki mukana kemiallinen wc pönttö. Onneksemme meidän ei tarvinnut koko reissun aikana ottaa pönttöä käyttöön. Norjassa on aika tiuhaan julkisia vessoja, jotka on monet hyvin pidettyjä. Kannattaa kuitenkin joka kerta varata omaa wc paperia ja käsidesiä mukaan. Ne saattaa olla loppu.
Ruokataukopaikka Norjassa
Miten huolehtia turvallisuudesta puskassa?
Aloittelija puskaparkkeilijan kannattaa yöpyä itselle tai lähipiirille tutuissa paikoissa. Meidän aivan ensimmäinen yö autossa oli Kulhanvuoren parkkipaikalla. Alueella oli huussi ja kohde oli tiedossa rauhallisena paikkana. Aikaisemmin suosittelemassani Park4Night sovelluksesta kannattaa lukea puskan arvioita. Oliko paljon liikennettä, kummallisia hiippareita vai saiko puskassa olla rauhassa?
Joillekin suosittu puska voi osoittaa turvallisuutta. Kun samaan paikkaan on uskaltautunut muitakin yöpyjiä, voi omat pelot väistyä taka alalle. Toiset taas pitävät siitä, että saavat olla parkissa yksin. Tämä voi olla jännittävää ensimmäisellä kerralla. Entä jos joku saapuu paikalle kun nukun! Mitä sitten teen? Ensimmäisellä kerralla autossa yöpyessä oikeasti mietin, että entä jos tuolta metsästä tulee karhu tai hirvi, joka päättää haukata autosta palan. Näin päiväs aikaan järjetön ajatus, mutta silloin tuo hirvitti. :D
Meille ei ole kertaakaan kukaan tullut valittamaan yöpymistämme tai muuten aiheuttamaan häiriötilannetta. Voipi johtua suhteellisen vähäisestä puskassa yöpymisten määrästä tai siitä, että olemme osanneet valita sopivat puskat meille. Toivottavasti homma jatkuisikin näin.
Jos yövyt kaupungissa, kannattaa hiukan havainnoida, millaisella alueella mahdollisesti yövytte. Jos parkin lähellä on paljon omakotitaloja ja alueella näkyy lapsiperheitä, on alue todennäköisesti turvallinen. Norjan reissullamme yksi yö yövyttiin lapsiperheiden suosiman luontokohteen parkkipaikalla, oikein leppoisat unet.
Jos yövyt paikassa, jota et tunne ja sinulla on epävarma olo, vaihda suosiolla paikkaa. Saattaa olla, ettei mitään pahaa tapahdu. Nukkuminen on kuitenkin helpompaa, jos yöllä ei valvo jokaista rasahdusta ja pihahdusta. Nukkumista voi myös rauhoittaa tieto, että autolla pääsee nopeasti pois. Jos autossa pitää tehdä järjestelyjä nukkumisen mahdollistamiseksi, kannattaa varmistaa hyvä pusikko. Mieheni on esimerkiksi tarkka siitä, missä nukumme, kun autolla ei ihan tuosta noin vain lähdetä ajamaan, jos jotakin kesken unien käy. Auto kannattaa parkkeerata puskaan niin, että sitä ei tarvitse ruveta peruuttamaan jos nopea lähtö yllättää.
Ulkomailla matkustaessa pidä huoli, että sinulla on tiedossa paikallinen hätänumero, johon voit tarvittaessa soittaa apua.
Lakslevissä majoitus
Miten unenpäästä saa kiinni?
Autoa parkkeeratessasi yritä saada auto tasaiselle alueelle. Nukahtaessa lihakset rentoutuu ja pienesti vinossa olevassa autossa lähtee valumaan. Bongasin joskus jostakin blogista sovelluksen, jolla pystyi tarkistamaan, että paku tai auton on parkkeerattu tasaisesti. Harmikseni en tätä löytänyt. Jos sulla tiedossa tämä, niin vinkkaa kommentteihin! Autoon voi myös ostaa jotkin palikat, joilla voi nostaa esimerkiksi eturenkaita ja näin saada auto tasaan.
Jos päädyt yöpymään vilkkaan tien varrella voi nukkumaan mennessä olla tarvetta korvatulpille. Riippuen auton eristeiden määrästä, päästää auto aika paljon ääniä sisälle. Henkilökohtaisesti nukun hyvin vähän suuremmassakin metelissä, mutta monelle se on vaikeaa. Kesää varten suosittelen lisäksi silmille unimaskia, jos kaikkia valoa päästäviä koloja ei ole saatu tilkittyä. Saa nukuttua vaikka napapiirin pohjoispuoella, jossa aurinko ei laske edes yöksi.
Viimeisenä suosituksena on jonkinlainen ilmanvaihto. Useimmiten matkailuautoissa tämä asia on hoidossa. Jos kuitenkin olet extream tyyppi ja reissaat henkilöautolla, niin mieti hetken ilmanvaihtoa. Tukalan kuumassa autossa ilman happea nukkuminen ei ole se kaikkein paras kokemus. Ikkuna pienesti auki ja hyttysverkkoa tarvittaessa oven väliin niin ei kutsumattomia vieraita pääse autoon. Ulko-oveen kannattaa harkita tuuliohjaimen ostoa, jos autossa ei sellaisia ole. Tämä lisää turvallisuutta, kun auton sisään ei saa ängettyä sormia ikkunasta. Lisäksi sateella ikkunaa voi pitää auki ilman vaihtamista varten
Norjalaisen retkeilyalueen parkkiksella
En halua nukkua puskassa mutta haluan road tripille!
Vähemmän seikkailunnälkäisille automatkaajille on olemassa matkaparkkeja ja leirintäalueita. Oma kokemukseni näistä on vähäistä. Viimeksi leirintäauleella on tullut yövyttyä joskus vuosia sitten 10 vuotiaana kesälomareissulla. Matkaparkissa en varmaan koskaan ole yöpynyt, tai tehnyt niin tietämättäni. Leirintäalueita löytyy monen tasoista, kannattaakin Googlailla, millaisia puitteita paikka tarjoaa.
Kolme hyvää tapaa puskaparkkeilijalle
Kunnioita luontoa. Pidä se siistinä. Pyri yöpymään niin, ettet jätä jälkiä itsestäsi. Hyvä nyrkkisääntö on, että jätä pusikko parempaan kuntoon, kuin tullessasi se oli.
Huomioi muut parkissa olijat. Pidä äänitaso matalalla yöaikaan ja anna tilaa.
Huomioi paikalliset ihmiset ja kohtele heitä ystävällisesti. Olet heidän vieraanaan. Jätä parkkeeraamasta paikkaan, jossa yöpyminen on kiellettyä.
Aiheesta lisää muualla:
https://vanlifepaivakirjat.com/puskaparkkeilu-euroopassa/
Hobo Sabiens: https://www.youtube.com/watch?v=IgeVDJBuKAk
Puskaparkki kartta: https://puskaparkit.com/
Park4Night: https://park4night.com/en
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kesalomalle-matkailuautolla-kreikka-kielsi-pysakoinnin/9149212