Nissan Almerasta matkailu auto

Ennen kuin saatiin paku ostettua ja remppa aloitettua, käytiin Norjassa reissussa. Reissu toteutettiin -95 vuoden Nissan Almeralla, johon oltiin ostettu kaiken näköstä lisätarviketta. Tässä teille, jotka vielä pohditte autossa asumista, vähän vinkkejä miten henkilöautolla voi matkustaa mukavasti. Muutaman kerran ollaan myös pohdittu tuohon Nissaniin muuttamista kesän ajaksi. Vielä ei olla hairahdettu..

Sitten asiaan.

Nissan Almera aka Namu Manu

Matkailuautona toimii Nissan Almera. Kyseinen Nissan on malliltaan porrasperä auto, jossa matkustamon ja tavaratilan välisen yhteyden saa auki kaatamalla takapenkit. Penkkien selkänojien takaa paljastuu suksiluukku. Autossa ei ole ilmastointia ollenkaan ja radiossa ei ole bluetooth yhteyttä. Mussiikkia voi kuunnella siis rikki kuunnelluilla auton kaiuttimilla tai jollakin erillisellä mööbelillä. Me valittiin tähän JBL:n kannettava kaiutin. Autoon saa taakkatelineet katolle, jonne kattoboksin avulla saa mukavasti lisätilaa matkatavaroille.

Auto ei missään parhaassa kunnossa ollut ennen Norjan reissua. Ennen reissua emme kerenneet vaihtamaan autoon iskareita, joten matka tehtiin makaroonia olevilla iskareilla. Jokaisen kuopan jälkeen auto haki sitä normaalia tilaansa hyvän tovin. Autoa pystyi heiluttamaan jopa yhdellä sormella. Nyt on onneksi iskarit vaihdettu, en tätä muille suosittele…

Valoissa meillä oli myös ongelmaa. Luultiin lähes koko reissun ajan, että meidän valot häikäisee ja on huonosti säädetty, kun vastaantulijat väläytteli valoja. Todellisuudessa auton ajovalot oli palaneet loppuun. Pitkät siinä edelleen toimi, sekä parkit, niin ei osattu ajatella, ettei ajovalot toimi. Näin jälkikäteen vaarallisia tilanteita oli monia. Nissanin harmaa väri sulautuu loistavasti tuhnuiseen kesäsateeseen, eikä sitä pysty kunnolla erottamaan ohitustilanteissa. Onneksi mitään ei käynyt.

Sänky ja ikkunapeitteet

Ensimmäinen askel oli sängyn rakentaminen. Sänky rakennettiin vanhoista vanerin paloista ja puu palikoista. Kontista löytyy yksi osa ja matkustamon puolelta kahdessa osassa oleva toinen puoli. Yksinkertainen, mutta toimiva. Vanerin päälle vedetään reissussa yksi 80x200cm patja ja kaksi muotoon leikattua lisäpalaa. Tällaiseen sänkyyn mahtuu todella mukavasti yksin nukkumaan, kaksinkin aika kivasti jos on välit kunnossa nukkumatoveriin. Jaloille tila on hiukan ahdas, jos peittoa ja muuta on paljon.

Ikkunoihin tehtiin näkösuojat halvimmasta retkipatjasta, jota kaupasta löydettiin. Sanomalehdestä ensin kaavat ja kaavojen avulla patjasta oikeanlaiset palat. Sivuikkunoihin saatiin palat pysymään tunkemalla patjat tiivisteiden ja ikkunan väliin. Kuskin puolen patjaan tehtiin lisäksi hyttysverkon avulla pieni ilmanvaihto kolo. Etu- ja takalasiin paloja piti tehdä kolme ja kaikien laisilla imukupeilla ja rautalangalla virittää palat paikalleen. Päätettiinkin tänä keväänä ostaa tilalle termopeitteet 2€lla. Nuo peitot päästävä enemmän valoa läpi, mutta pysyvät paljon paremmin paikallaan, kun peite vedetään oven väliin. Toivottavasti myös estää auton kuumumista edes vähän. Lämpimällä ei olla päästy testaamaan, kun nämä säät eivät ihan kesäiset tänä vuonna ole.

Sähköt

Sängyn jälkeen hankittiin autoon sähköt, eli kaksi aurinkopaneelia ja Ecoflow akku. Paneelit ovat 2x Ecoflow 100W, mitoiltaan 98 x 58,6 x 3 cm. Katolle asennettiin taakkatelineille paneelit ja akku iskettiin kattoboksiin panelien viereen. Virtaa tästä kahden panelin järjestelmästä sai todella hyvin. Enemmän mitä oltaisiin edes tarvittu. Ecoflowlla on olemassa puhelimeen sovellus, jonka kautta pystyy tarkistamaan akun virran tilan. Lähes koko reissun ajan virta pysyi yli 98% lukemissa.

Sähköt oli helppo asentaa, sillä akussa tuli mukana kaikki invertterit, laturit sun muut. Sen kun kytki panelit kiinni ja ryhtyi latailemaan. Akkua pystyy tarvittaessa lataamaan myös verkkovirrasta tai auton tupakansytyttimestä ajaessa.

Jääkaappi

Ruokapuolella panostettiin Frezzerin jääkaappi pakastimeen. Kyseisen laitteen saa kytkettyä valitsemaansa tilaan, jääkaapiksi tai pakastimeksi. Meidän kaappi on Frezzer Pro 18L 12/24V 230V. Tuo oli kyllä maksimin kokoinen joka saatiin mahtumaan kattoboksiin akun viereen. Jääkaapista lähti pieni hurina tasaisin väliajoin, kun kaappi kylmensi ilman haluttuun lämpötilaan. Hurina ei kuitenkaan haitannut nukkumista lainkaan. Riitti tila ihan mukavasti reissussa tuossa kaapissa. Ja toi myös mukavasti vapautta ruuan ostostelun suhteen, kun sai jugurtteja ja muita kylmä juttuja kaappiin. Olihan se myös aika mukavaa napata kylmä Urge kaapista käteen seuraavalle ajopätkälle.

WC ja suihku

WC pöntöksi valikoitui maailman pienin kemiallinen pönttö. Loppujen lopuksi reissussa ei tullut kertaakaan tätä käytettyä, joten tavallaan turha. Ollaan kuitenkin mukavuuden haluisia wc:n kohdalla allergioiden ja keliakian vuoksi. Pytyn kohdalla jouduttiin yön ajaksi nostamaan pönttö auton viereen, jottta mahduttiin nukkumaan autossa. Onneksi ketään ei kiinnostanut varastaa pyttyämme. Nyt se odottaa kaapissa seuraavia reissuja.

Suihkun virkaa toimitti pop up suihkuteltta ja retkisuihku. Retkisuihkulla sai hyvin huuhdeltua hiukset. Ainoa miinus suihkussamme on se, että veden painetta ei voi säätää ja suihku imaisee sekunneissa litran vettä. Mikään veden säästö kikka tämä ei ole. Lisäksi hyödynnettiin uimarantoja olon freesauksessa.

Näiden lisäksi reissuun tuli pakattua mukaan paljon paljon muuta. Matkatavaroista mulla on ihan oma postauksensa, voit käydä kurkkaamassa sen täältä.

Itse muokatussa tai tehdyssä autossa on minusta se ihanaa, että autoon saa juuri niitä asioita, mitä reissussa tarvitsee. Kaikki eivät ehkä aurinkopaneleja tai pyttyä osta reissua varten, kuten me. Pystyisitkö sä reissaamaan tällaisilla varusteilla varustetussa autossa?

Seuraava
Seuraava

Tuulta ja väsymystä