Bängerin autoseikkailu reitin suunnittelu

Rakastan suunnitella ja unelmoida eri reissuista. Minusta on ihanaa istua sohvalla, lukea tai katsoa elokuvia. Tehdä kuulemastani ja näkemästäni listaa, mihin kaikkialle haluaisin päästä käymään. Vietettiin miehen kanssa Norjassa aikaa heinäkuussa 2024, tätä Norjan reissua apuna käyttäen kokosin listan vinkeistä, kuinka suunnitella bängeri road trip reitti. Nappaa muistiinpanovälineet esiin, niin ryhdytään hommiin.

Me aloitettiin reitin suunnittelu jo joskus maaliskuun tienoilla, yli kolme kuukautta ennen loman ajankohtaa. Lomaa meillä oli tiedossa kaksi viikkoa. Oltiin varauduttu siihen, että oltaisiin lähes kokonaan tuo kaksiviikkoinen reissussa. Otettiin siis hakukone esiin ja ryhdyttiin etsimään Norjasta jotain nähtävää. Pääsemme tästä ensimmäiseen vinkkiin.

Pohdi ja päätä reissun tavoite

Kerro itsellesi muutamalla lauseella, mikä reissun idea on. Tavoite määrittää paljon reissun luonnetta yöpymisen, matkanteon, aktiviteettien ja pituuden osalta. Reissussa voi tulla sitä kuuluisaa matka väsymystä, jolloin itse olen pohtinut tavoitetta reissun suhteen. Tavoite antaa armollisuutta reissu suorittaja puoleen ja toisaalta antaa uutta puhtia reissussa olemiseen. Reissun lopputulos ei myöskään jää kaihertamaan kun tietää mitä hakee.

Suosittelen pitämään tavoitteen simppelinä ja selkeänä. Jos saat kerrottua reissun tavoitteen yhdellä sanalla, olet saavuttanut yksinkertaisuuden ytimen. Simppeli ja selkeä tavoite voi samaan aikaan olla haastava. Maailman ympärysmatka verrattuna Porvoo päiväretkeen on haastavampi.

Meidän reissun tavoite oli selkeä. Hakea Norjasta BBQ kastiketta, johon olimme törmänneet häämatkalla. Tätä kyseistä kastiketta ei Suomesta ole löytynyt ja sekös meitä on harmittanut. Samalla tarkoitus oli nauttia uskomattomista vuorimaisemista ja syödä raakamakkarahodareita. Reissun tavoitteen ei siis tarvitse olla jollakin tapaa ‘aikuismainen’ tai fiksu. Se voi olla juuri se, mikä innostaa sinua lähtemään matkalle.

Valitse reissukohde tai kohteet

Tavoitteen asettamisen jälkeen alkoi meillä armoton googlaaminen. Reissukohdehan voi siis olla sama, kuin tavoite. Meillä oli tämä soosin metsästys, joten tarvitsimme jonkin kohteen, minne mennä. Kohdetta valitessa pidä mielessä reissun tavoite. Älä lähde kaupunkiin jos haluat rauhoittua.

Itse reissua suunnitellessa valitsen yhden pääkohteen ja siihen rinnalle matkaan käytettävän ajan pituudesta riippuen pienempiä lisäkohteita. Perus kaava on 1 pääkohde ja 2-3 lisäkohdetta viikon mittaiselle matkalle. Jos kohteita on useita, muista varata tarpeeksi aikaa siirtymiin ja kohteesta nauttimiseen. Loma on ikävää viettää kiireessä. Jos ajat ennalta vieraassa maassa, kannattaa varata lisäaikaa eksymisille ja erilaiselle liikenteen rytmille.

Listaa ekstra kohteita. On parempi, että ennen reissua on mietitty nähtävyyksiä, jotta reissun päällä ei tarvitse kuluttaa aikaa (ja nettiä!) hyvien näköalojen etsimiseen. Tarvittaessa joistakin kohteista voi luopua ja siirtää seuraavaan reissuun, jos aika ei riitä. Älä kuitenkaan yritä suorittaa mahdollisimman monta kohdetta, vähempi on usein parempi. Ajamiseen tarvittavaa aikaa on etukäteen hankala arvioida, varsinkin jos kohdemaa on tuntematonta aluetta. Kannattaa siis pitää ekstra listaa silmällä, jos aikaa onkin varattu enemmän, mitä todellisuudessa tarvitsette.

Me löysimme Googlaamalla Tromssan, jonka Kasvitieteellinen puutarha ja Jäämerenkatedraali kiinnostivat nähtävyyksinä. Lyngenissä taas houkuttelivat vuoristomaisemat. Kolmen valtakunnan rajapyykin olin joskus bongannut somesta, sekä Nuorgamin, ja Nordkapin. Nämä kolme kuuluvat paikkoihin, joissa uteliaisuuttani haluan käydä. Luultavasti en kuitenkaan tule palaamaan uudelleen alueelle, ellei maisemat mykistä.

Ukko oli muksuna käynyt Båtsfjordissa (Paattivuono) ja ehdotti sitä yhdeksi visiitiksi. Båtsfjord on jäämeren rannalla oleva pieni kalastajakylä. Listassa alkoi olla siis läpikäytävää, minne keretään ja kuinka kauan halutaan istua autossa. Nimittäin pohjoisen kapeille teillä ajaminen ottaa oman aikansa, varsinkin jos vain toinen meistä ajaa.

Päätimme ottaa rennon otteen reissuun. Nuorgam ja Nordkapp olivat listan ehdottomat ja pakolliset käytävät. Kaikki muut olivat fiiliksen mukaan valittavissa, minne asti halusimme ajaa. Keuruulta mahdollisimman nopeasti pohjoiseen Nuorgamiin ja sieltä vähän maltillisemmalla ajovauhdilla eteenpäin.

Mistä reissukohteita voi löytää?
Valmiita roadtrip reittejä kannattaa hyödyntää kohteen ja reitin suunnittelussa, niistä voi saada hyviä kohteita omalle listalle. Valmiita reittejä on mm. Lonely Planetin Epic Road Trips of Europe kirjassa tai blogeissa.

Juttele tuttujen ja puolituttujen kanssa, missä he ovat käyneet, mitä he suosittelevat. Me juteltiin paljon ukon vanhempien kanssa, jotka ovat pohjolaa nähneet.

Selaa reissu blogeja, videoita tai matka sivustoja. Henkilökohtaisesti mua kiinnostaa enemmän lukea blogeista tärppejä, missä käydä. Blogeissa saa fiilistelyä, mahdollisesti massasta poikkeavia ruokapaikkoja tai kauniita pikkukaupunkeja. Blogit ja videot voivat tarjota myös sellaisia ideoita, joita harva on toteuttanut.

Kirjallisuus, TV-sarjat. Muutamia omalle must visit listalle päätyneitä kohteita olen bongannut matkakertomuksista, tv sarjoista tai muuten somesta.

Postauksen lopussa on lista mun lempi blogeista, youtube kanavista, kirjoista ja elokuvista/sarjoista joista oon saanut ja hakenut reissu inspiraatiota.

Reissun menopeli

Lähdetkö reissuun omalla autolla, vuokratulla vai asuntoautolla? Kohde voi vaikuttaa menopelin valintaan. Ja menopeli vaikuttaa reissumukavuuteen. Mitä uudempi auto, sen vähemmän ressiä, kestääkö auto kasassa koko matkan ajan. Pääseekö menopelillä jyrkkiä mäkiä ylös tai kulkeeko perille paremmin ketterällä pikkuautolla kuin isolla pakulla? Menopelin valintaan vaikuttaan käytettävissä oleva budjetti. Vuokraa, lainaa, tuunaa. Vaihtoehtoja on monia.

Meillä menopeliksi valikoitui 29 vuotias Nissan Almera. Kyseinen auto ei ole mikään matkailuauto, mutta pienellä tuunauksella siitä saatiin loistava menopeli Norjaa valloitukseen. Auton varusteista on tulossa laajempi postaus myöhemmin.

Joissakin syrjäisemmissä paikoissa tankkaus mahdollisuuksia voi olla yllättävän vähän ja bensakanisterilla varautuminen ei ole huono idea. Kannattaakin kohteen mukaan miettiä menopelin bensatankin kokoa ja mahdollisten lisäkanistereiden hommaamista. Me tosin luotimme, että bensaa löytyy tarpeen vaatiessa emmekä kanisteria mukana kannellut. Onneksemme emme jääneet tien päälle tyhjän tankin kanssa.

Reissun budjetti

Mieti jo tässä vaiheessa reissun budjettia. Reissun suunnittelu on itselle usein sitä fiilistelyä ja kotisohvalta matkustamista. Kun asioita lyödään lukkoon, on kuitenkin hyvä olla tietoinen, millä rahasummalla reissuun on lähdössä ja kuinka kauas sillä rahalla oikeasti pääsee. Hyvin tehty reissubudjetti (=realistinen budjetti) tuo vapautta. Budjetin ei ole tarkoitus stressata. Jos rahoja ei vielä ole tilillä, kannattaa ruveta miettimään säästö suunnitelmaa, jotta reissun pääsee toteuttamaan. Tarkemmin reissubudjettia käsitellään toisessa postauksessa.

Ajankohta

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä ajankohta. Suunnittele ajankohta kohteen mukaan. Tai jos ajankohtaan ei voi vaikuttaa, mieti parhaita kohteita ajankohdallesi. Esimerkiksi ruskan näkemiseen paras aika lapissa on syyskuun alussa. Meille sanoivat monet, että Norjassa ja lapissa on heinäkuussa paljon hyttysiä. Me ei kuitenkaan hyttysistä välitetty vaan lähdettiin Norjaan. Niin niitä hyttysiä muuten olikin, auton konepelti ja rekkari oli mustanaan hyttysten jäämiä. Nilkat oli sen näköiset että joku sairaus olis iskenyt.

Jos haluat olla luonnon äärellä mukavissa oloissa, kannattaa tarkistaa hyttysten määrä, lämpötila tai onko kohteessa sadekausi parhaillaan. Vaikuttavat paljon fiilikseen. Kaupunkikohteissa kannattaa kiinnittää huomiota sesonkiin. Jos reissuun pääsee off season, voi säästää rahassa ja tungostakaan ei ole niin paljon.

Kommentoi alle sun parhaat vinkit road tripin suunnitteluun!

Inspisvinkit

Blogit

Adalminas adventures

Van life päiväkirjat

Kirjat

Joutilaita kilometrejä - Tuija Kauppinen

Menolippu kaikkialle - Anna-Katri Räihä

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin - Mia Kankimäki

Youtube

Hobo sabiens

Boholifers

Christian Schaffer

Natalie Lynn

Trent The Traveler

Elokuvat

Autolla nepaliin

Van Life - Elämäni roadtrip

Podcastit

Van elämää

Jetlagissa

Edellinen
Edellinen

WC - Millainen pytty pakuun?

Seuraava
Seuraava

Paku pihassa